fbpx

Shinrin Yoku – Neem een bosbad!

Iedereen die een natuurgebied binnenstapt neemt – haast reflexmatig – eerst een diepe ademteug. Alsof we onszelf in één adem helemaal willen vullen met de genezende geur. Want dat de lucht van het bos letterlijk en figuurlijk helend is, dat is zeker. Jij hebt vast een flesje etherische olie in huis. Een pure krachtbron! Honderden of duizenden kilo’s natuur, gevat in een aantal gedestilleerde milliliters. En diezelfde kracht zweeft in het bos als vanzelf je neus binnen. Alle planten, grassen, kruiden en bomen bevatten hun eigen kracht die ze graag met je delen.

Van stress naar zen

Na een week hard werken parkeren we allemaal graag de auto aan de rand van een natuurgebied. We voelen haarfijn aan dat we daar stress kunnen loslaten en energie kunnen opdoen. Maar tijdens een bosbad er gebeurt meer! Onderzoek heeft uitgewezen dat de effecten van een bosbad op lichaam en geest opvallend positief zijn. Je bloeddruk verlaagt, het zenuwstelsel kalmeert en het immuunsysteem verbetert. Wanneer je ‘gewoon’ wandelt kun je zo opgaan in alle gedachten, dat je haast zou vergeten om oog te houden voor het landschap. Tijdens een bosbad stel je je bewust open voor de natuur. Je verlaagt je tempo en opent je zintuigen. Zo mindful als mogelijk ben je in het ‘hier en nu’. En in het hier en nu is er geen stress, geen druk, geen moeten… alleen ervaren, met een diepe ontspanning als gevolg.

Zelf bosbaden? Het is heel simpel. Het enige dat je nodig hebt is een open mind en een fijn natuurgebied. Vervolgens zoek je daar een fijne plek uit waar je in alle rust een verbinding met jezelf kunt maken. Vanuit die verbinding probeer je ieder komend moment zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. No time like the present! En zodra je gaat lopen, verplaats dan in eerste instantie de aandacht naar je voeten en voel het contact met de ondergrond. Voel hoe iedere stap aanvoelt. Open daarna bewust al je zintuigen. Voel hoe de wind tegen je aan blaast en met je haren speelt, hoe de zon je huid verwarmt of de regen spettert op je gezicht. Heb oor voor al het vogelgezang, het geritsel van bladeren en/of het schaduwspel van de zon en het bos. Op welke kleine natuurschatten valt je oog? Als je op deze manier door het bos loopt, dan ervaar je de helende kracht van het bos als een warm bad!
Bekijk het inspirerende filmpje hieronder!

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Podcast

Komt binnenkort

 

LUISTER OP SPOTIFY →
LUISTER OP APPLE PODCAST →

Meld je vandaag aan

En ontvang de Body Mind Health inspiratiemail!

Lees ook…

De hypofyse en spiritualiteit

De hypofyse en spiritualiteit

Waar een klein orgaan groots in kan zijn! De hypofyse heeft een doorsnede van om en nabij 1 centimeter, maar heeft een zeer belangrijke,...

Lees meer
Van burn-out naar leuk leven!

Van burn-out naar leuk leven!

Elk leven is anders. Elke burn-out ook. En dus ook de weg naar herstel: wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Maar er is altijd een weg...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?