fbpx
Selecteer een pagina

Van burn-out naar leuk leven!

Elk leven is anders. Elke burn-out ook. En dus ook de weg naar herstel: wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Maar er is altijd een weg omhoog, en soms zelfs naar ongekende hoogten! In het boek ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’ delen elf mensen hun uiteenlopende ervaringen met burn-out en hun verschillende wegen naar herstel. Het boek biedt herkenning en handvatten. Niet alleen voor iedereen die een burn-out heeft of had of aan voelt komen, maar ook voor de mensen om hen heen, zowel in persoonlijke als in professionele kring. In dit artikel vertel auteur Eva Hamming hoe ze ertoe kwam dit boek te schrijven en hoe ze kijkt naar burn-out.

Noodzaak voor verandering

Toen ik begon met schrijven zat ik een half jaar thuis. Al veel langer dan ik had verwacht. Begin 2015 ‘ging het mis’, maar ik dacht dat ik er wel weer bovenop zou komen door een tijdje minder te werken en een paar weken vakantie te nemen. Zoals je in mijn boek kunt lezen, liep het een beetje anders. En dat is maar goed ook. Doordat ik de bodem van de put bereikte, kon ik me afzetten en weer omhoog klimmen. De noodzaak voor verandering was zo groot dat ik er niet meer omheen kon. Klein stapje na klein stapje vond ik weer de weg omhoog. Mijn verhaal is geen verslag van een burn-out, het is een impressie van mijn pad naar een gelukkig leven.

Een veelzijdig boek

De reacties die ik kreeg op mijn blogs over herstellen van mijn burn-out waren erg positief. Lezers haalden herkenning en inzichten uit mijn ervaringen. Hier wilde ik iets mee doen, en daarom besloot ik om van mijn blogs een boek te gaan maken. Naast mijn eigen verhaal ging ik de ervaringen van anderen verzamelen. Omdat elke burn-out anders is, vind je in ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’ verschillende verhalen van verschillende personen. Van twintigers tot veertigers, met een zakelijke tot een spirituele aanpak, van een vlot herstel tot een burn-out die voortduurt. Vijf schrijvers delen hun ervaringen, en ik interviewde vijf mensen, waaronder een ‘partner van’. Zijn verhaal is bijzonder inspirerend voor iedereen die een burn-out van dichtbij meemaakt. Daarnaast zat ik een avond aan een keukentafel met vier vrouwen. Delen van deze openhartige gesprekken, over hun eigen ervaringen met burn-out, vind je terug in het boek. Tot slot vind je in dit boek ideeën, tips, oefeningen en inzichten over het herstellen van een burn-out.

Lichamelijk herstel

Bij het herstellen van burn-out ligt de focus vaak op het mentale vlak: je moet leren om meer balans aan te brengen in je leven en meer rust in te bouwen. Je wilt weerbaarder worden en je grenzen leren aangeven. En je onderzoekt welke onhandige overtuigingen je zover brachten, en gaat deze overtuigingen vervangen door helpende gedachten. Allemaal bijzonder waardevol én het heeft weinig zin om hieraan te werken als je lichaam nog volop in de stresstand staat. Een burn-out is ook een fysieke aandoening en dus is het nodig te werken aan lichamelijk herstel. Wat mij betreft is hiervoor nog te weinig aandacht. Daarom vind je in mijn boek het verhaal van een huisarts die haar kennis deelt over het weer opbouwen van je energie en de invloed van je leefstijl, en van een psychiater die meer vertelt over de lichamelijke effecten van een burn-out.

Een blijvende beperking

Toen ik een aantal maanden thuis zat, vertelde mijn arbo-arts me dat ik waarschijnlijk altijd een beperking zou houden en dat ik niet meer zou kunnen functioneren als voorheen. In stilte vroeg ik me af of dat dan de bedoeling was. Die manier van functioneren had tenslotte geleid tot een burn-out. Was anders functioneren niet beter? Ik weet nu dat ik inderdaad niet zo functioneer als vroeger. Maar volgens mij is dat geen beperking maar een verrijking. Door mijn burn-out leerde ik wat goed voor me is, wat ik nodig heb, en daar ben ik naar gaan leven. Ik zorg nu goed voor mezelf en dat kan ik alleen maar zien als winst. Vanuit deze helpende gedachte kijk ik in ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’ ook naar twee andere thema’s: het idee dat je na je burn-out minder energie hebt en de gedachte dat het na een burn-out nodig is om steeds je grenzen aan te geven en ‘nee’ te zeggen. Nog te vaak wordt er gedacht dat een burn-out iets is wat je blijvend beperkt. Dat kán, maar ik ben ervan overtuigd dat het niet nodig is. Zolang je bereid bent de lessen van je burn-out te leren en met een andere blik naar jezelf te kijken.

Een nieuw begin

De gedachte die in ‘Van een burn-out naar een onweerstaanbaar leuk leven’ doorklinkt is er dan ook een van hoop. Een burn-out doorkomen is niet makkelijk. Het is zwaar, verwarrend, slepend en het gooit alles overhoop. Tegelijkertijd is het wat mij betreft ook een cadeau. Eentje die je aanvankelijk natuurlijk liever niet uitpakt, want jeetje, wat gaat dat voor een puinhoop zorgen. Als je dat dan toch doet, geeft het je meer dan je ooit voor mogelijk had gehouden. Wanneer je midden in een burn-out zit voelt het misschien als het einde, maar wat je burn-out eigenlijk doet, is jou uitnodigen om er een nieuw begin van te maken.

 

Mijn boek bestellen kan op http://herstellennaburnout.nl/

Eva

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Podcast

Komt binnenkort

 

LUISTER OP SPOTIFY →
LUISTER OP APPLE PODCAST →

Meld je vandaag aan

En ontvang de Body Mind Health inspiratiemail!

Lees ook…

De hypofyse en spiritualiteit

De hypofyse en spiritualiteit

Waar een klein orgaan groots in kan zijn! De hypofyse heeft een doorsnede van om en nabij 1 centimeter, maar heeft een zeer belangrijke,...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?