fbpx
Selecteer een pagina

Neurobics – hallo focus, dag vergeetachtigheid

Neurobics is de oplossing voor jouw gebrek aan focus, je concentratieproblemen en vergeetachtigheid. Neurobics traint de verschillende gebieden van jouw brein om helder, fit en scherp te blijven! Neem maar afscheid van al die keren dat je halverwege de keuken was en geen idee meer had wat je wilde gaan pakken!

Neurobics is een samenstelling van ‘neurowetenschap’ – dat onder andere gaat over de hersenen – en ‘aerobics’ – die vermoeiende sport die lijf en leden gezond houden. Je hoeft niet heel scherp meer te zijn om nu te snappen dat neurobics bestaat uit activiteiten en mentale oefeningen die de hersenen stimuleren.

De reden van concentratieverlies

Ons concentratieverlies heeft veel te maken met de tijd die we in de digitale wereld doorbrengen. Snelle informatie dat zich in een nog hoger tempo afwisselt, het kost ons brein veel energie om dat bij te (willen) houden. En als je offline aan het werk bent, haalt het geluidje of de trilling van de smartphone je alsnog uit je concentratie.

Maar ook bepaalde levensfasen kunnen van invloed zijn op ons brein; denk maar aan de overgang. Een tekort aan vitamine b of stress kunnen het geheugen ook negatief beïnvloeden.

Om nu en in de toekomst onze hersenen scherp te houden is het belangrijk om onze neuronen en het neuronaal netwerk zo fit mogelijk te krijgen.

Oefeningen om jouw hersenen in ‘shape’ te krijgen

 

 

Je kunt de neurobics oefeningen indelen in drie categorieën die alle drie een ander gebied van de hersenen stimuleren:

  • Een fysieke neurobics oefening

Rechts- of linkshandig? Gebruik je andere hand.
Schrijf een brief (of een willekeurig stuk tekst over) met je andere hand, of houdt je vork in de andere hand tijdens het eten en poets je tanden met je andere hand. Doe zoveel mogelijk activiteiten met jouw niet-dominante hand. Daarmee zet je jouw brein aan het werk en ben jij ineens heel mindful bezig om – eigenlijk heel geroutineerde bezigheden – heel overdacht uit te voeren.

  • Een kinesthesie neurobics oefening

Voer jouw activiteiten eens uit met je ogen dicht. Zorg vooraf dat je niet kunt struikelen en loop dan door de woonkamer met je ogen dicht. Of probeer eens jouw sleutel in het sleutelgat te krijgen met jouw ogen dicht. Je moet andere vaardigheden gebruiken of vergroten om de klus te klaren. Een mooie oefening voor jouw brein.

  • Een auditieve neurobics oefening

Luister eens actief naar een muziekstuk en kies een instrument dat jouw aandacht trekt. Je isoleert als het ware dat ene instrument en volgt hoe dat instrument zich door het muziekstuk beweegt. Persoonlijk vind ik dit een heel moeilijke oefening, ik laat me al snel weer meevoeren door het ‘totaal’ van muziekbeleving.

Dit zijn heel laagdrempelige oefeningen om je hersenen fit te krijgen en te houden en ze zijn ook gemakkelijk te doen met de rest van het gezin. Ik wens je een scherpe geest en veel plezier toe!

Is dit blog ook interessant voor je vrienden? Deel het dan eenvoudig via onderstaande knoppen!

Podcast

Komt binnenkort

 

LUISTER OP SPOTIFY →
LUISTER OP APPLE PODCAST →

Meld je vandaag aan

En ontvang de Body Mind Health inspiratiemail!

Lees ook…

De hypofyse en spiritualiteit

De hypofyse en spiritualiteit

Waar een klein orgaan groots in kan zijn! De hypofyse heeft een doorsnede van om en nabij 1 centimeter, maar heeft een zeer belangrijke,...

Lees meer
Van burn-out naar leuk leven!

Van burn-out naar leuk leven!

Elk leven is anders. Elke burn-out ook. En dus ook de weg naar herstel: wat voor de één werkt, werkt voor de ander niet. Maar er is altijd een weg...

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

× Hoe kan ik je helpen?